· 

Ruta cultural de La Tija: Synusia

La història s’escriu també al marge de les pàgines. Llibreria és, degut al sufix -eria, el lloc on “guarden” o “venen” llibres. Ens agrada més el significat de guardar, de tenir cura d’allò que defineix el futur, tant de manera directa com indirecta. Per nosaltres no hi ha millor lloc per aquesta tasca que a Terrassa, al número 136 del carrer de Montserrat. La ruta cultural de La Tija no podia deixar-se la llibreria Synusia fora. Abans de que les pròpies sòcies de Synusia us expliquin de primera mà el projecte, pot ser haurieu de saber un parell de coses que fan d’aquest lloc un punt de partida ideal per començar a construir els ciments del demà: primer, que són una llibreria cooperativa i associativa especialitzada en llibre infantil i pensament crític (especialment transfeminismes i antiracisme), que tenen una agenda d’activitats amb una mitjana de més de seixanta activitats anuals que van des de presentacions de llibres, autoformacions, grups de lectura, tallers… I no se n’obliden de treballar amb xarxa amb moviments socials de la ciutat i amb entitats de l’economia social i solidària. La resta us ho expliquen elles: 

 

Com sorgeix el projecte?

 

Sorgeix quan una de nosaltres es muda a Terrassa, després d’haver tingut una experiència militant i cultural a Madrid, propera a espais migrants i a espais culturals com Traficantes de Sueños. Synusia va sorgir d’un petitet espai de llibres que estaven a la venda a l’Ateneu Candela: llibres relacionats amb moviments socials, cultura lliure i pensament polític. Poc a poc aquell espai petitet va anar creixent fins arribar a ser el que és ara.

 

 

Presentació equip Synusia: quantes i quines persones el formen?

 

Som tres persones fixes: l’Alcira, l’Elena i l’Eivi. Amb nosaltres tenim un grup una miqueta més ampli de persones (sòcies, amigues i familiars) que donen suport en quantitat de tasques no gaire visibles: suport informàtic, suport en els torns de llibreria, en l’acompanyament a fires, etc. I després hi ha una comunitat de més de cent cinquanta sòcies que també donen molt suport, no només econòmic, i que per tant formen part també de les persones que sostenen Synusia.

 

 

Quin tipus d’events o programació cultural organitzeu?

 

Organitzem una gran varietat d’esdeveniments: Presentacions de llibres, recitals de poesia, tallers infantils, grups de lectura per canalla i per adults, autoformacions, cicles, converses amb editorials... Des de que va començar la pandèmia i es van imposar mesures sanitàries que dificultaven l’agenda cultural tal com la coneixen, també hem explorat altres formats, com són els vídeos en directe via instagram o youtube, recomanacions al igtv, les lectures acompanyades, etc.

 

 

Quins són els pròxims events/tallers que realitzareu? Són gratuïts?

 

 

A finals de gener engeguem «L’agenda feminista serà anticolonial o no serà», un cicle antiracista que consta de tres sessions on explorarem temes com la jerarquització racial, els treballs reproductius i l’auto-organització al camp i la desobediència a la necropolítica blanca occidental. També reprendrem el cicle de poesia en un format diferent que és el primer cop que provem, i seguirem amb el grup de lectura infantil que organitzem amb les amigues de Còdol.

Totes les nostres activitats són gratuïtes. Quan s’ha de finançar el transport d’alguna convidada o s’ha de fer alguna aportació o fem en format taquilla inversa o vinculant l’entrada a la compra d’un llibre, però això passa poques vegades.

 

 

Quin criteri seguiu a l’hora de triar o realitzar aquests tallers o esdeveniments?

 

 

El criteri és que tota l’agenda cultural dialogui i tingui un sentit de continuïtat amb el tipus de llibres que tenim a Synusia. És a dir, tenim una secció de transfeminismes molt potent. Així, té sentit tenir una agenda d’activitats que segueixi aportant elements a tots els temes que aborden aquests llibres. Tenim també una secció molt treballada de llibres infantils. Així doncs, té sentit que pensem una agenda d’activitats amb la canalla per tal que vegi que hi ha moltes maneres d’apropar-se a la cultura més enllà d’un llibre o partint d’un llibre. També tenim una agenda d’activitats que intentem que no es basi en portar «grans figures» o «grans noms» del món de la cultura sinó més aviat gent disposada a compartir els seus coneixements amb les altres o gent vinculada, d’una manera o altra, a altres espais cooperatius o culturals crítics. També intentem donar espai a persones el treball de les quals no sempre troba un espai en el món cultural hegemònica i potenciar el pensament i la cultura de la ciutat!

 

 

Què us va motivar a crear una secció infantil?

 

 

La secció infantil de Synusia és un tresor meravellós que sobretot ha anat creixent i expandint-se gràcies al bon ofici de l’Elena, la nostra llibretera de referència del món infantil. Abans que ella arribés a Synusia hi havia catàleg infantil però era més reduït i senzill. Amb ella tot va canviar. Té un inabastable coneixement de literatura infantil i una sensibilitat especial per entendre el món tal i com l'entén la canalla i de la seva mà hem descobert com és de motivador tenir una bona selecció. Els nens i nenes que venen a Synusia ho agraeixen: alguns es passen molta estona tafanejant llibres, o els veus pujar a la llibreria i córrer amb il·lusió a la secció infantil i això, per a les llibreteres, no té preu. És una satisfacció brutal.

 

 

Què opineu del paper de les llibreries per a lluitar contra el cànon establert? En quant als llibres recomanats per vosaltres en comparació als llibres de text que llegeixen els nens per obligació.

 

 

El paper de les llibreteres -que treballem a llibreries no generalistes i a llibreries crítiques- és un paper similar al de les bibliotecàries: oferir a la canalla llibres que esperonin l’interès per la lectura. Aquest interès no sempre s’adequa a la edat recomanada de lectura, aquest interès a vegades respon a pors i curiositats concretes de cada infant, o a les respostes que intenta trobar en la seva descoberta del món... les lectures obligades de l’escola poden donar resposta a aquestes inquietuds però també poden no donar-la o poden obrir més interrogants encara (cosa que pot ser molt positiva).

El paper de les llibreteres és conversar amb petits i petits i, en funció de l’intercanvi d’idees -que ha de ser en termes d’igualtat malgrat la diferència d’edat- saber trobar quins llibres poden seguir oferint eines a la canalla.

 

 

Què és el que més us agrada de ser llibreteres?

 

 

Crec que cadascuna de nosaltres podria dir una cosa diferent: el tipus de socialització que es produeix a l’espai físic de la llibreria, la possibilitat d’estar envoltat de llibres tot el dia, el saber-te part d’un ofici molt antic i amb una herència especial, el poder contribuir a mirar el món i la realitat que ens envolta fent cultura crítica, de totes i per a totes...

 

 

 

Ens podríeu recomanar un llibre cadascuna?

 

 

Només un llibre cadascuna és molt poc!

Eivi recomana «Putas insolentes» de Juno Mac i Molly Smith, editat per Traficantes de Sueños.

Alxu: Els argonautes de Maggie Nelson

Elena: Una mica perdut de Chris Haughton

 

Equip Synusia i Equip La Tija

 

Escribir comentario

Comentarios: 0

Contacta'ns

Atención: Los campos marcados con * son obligatorios.

Si vols estar al dia de les nostres novetats...

Difón el missatge!