· 

5 (+1) novetats editorials del primer trimestre de 2021

El 2020 ha estat un any complicat per a totes. Juntament amb les companyes d’altres editorials, escriptores i llibreteres hem hagut de veure com molts dels projectes s’ajornaven o es replantejaven. Les activitats culturals s’han hagut de convertir en una cosa completament diferent del que eren, perquè moltes ens hem negat a que aquests events desapareguéssin completament. De totes maneres, aquesta crisi no ha deixat el sector impotent: ens ha deixat en més ganes que mai d’agafar el 2021 amb moltíssima força. Des de La Tija volem fer servir aquest article amb dos finalitats: la primera, evidentment, donar-vos una petita selecció de 5 llibres i una fanzine que s’apropen durant aquest primer trimestre i que esperem amb moltes ganes durant aquests temps complicats i, la segona, per molt que no poguessim arribar a totes les editorials que ens agradaria, recordar a les nostres companyes que estan fent un treball imprescindible i que tenim moltíssimes ganes de tenir els seus esforços a les estanteries de casa. 

 

El evangelio según María Magdalena - Cristina Fallarás (Ediciones B) - 21 de gener

 

“Jo Maria, filla de Magdala, anomenada “la Magdalena”, he arribat a aquella edat en la que ja no em fa por la vergonya. Jo, Maria Magdalena, encara conservo la fúria que em va fer front i em fa fer front a la idiotesa, a la violència i al ferro que imposen els homes sobre els homes, els homes contra les dones. 

Deixo constància aquí dels extraordinaris successos dels que vaig ser testimoni. La meva decisió és ferma. Jo vaig conèixer al Natzarè. Vaig ser la única que mai es va separar del seu costat. No és vanitat. És així. M’assec a relatar tot això per a que es comprengui el seu final i borrar tanta mentida. Res serà narrat en va.”

 

La Cristina Fallarás escriu en aquestes pàgines l’Evangeli segons Maria Magdalena. Es el retrat feminista, valent i sensual d’una dona lliure, de la qual el paper en la fundació del cristianisme ha sigut borrat per l'Església. És l'hora de combatre la versió del patriarcat, perquè el seu muntatge ha resultat devastador. Amb la veu de la Magdalena tot es compren. Qui va multiplicar els pans i els peixos? Existeixen els miracles?

 

Yo soy tu presidenta - Eileen Myles (Kriller 71) Febrer

 

La Eileen Myles arriba de la mà de Kriller 71 a Espanya aquest febrer. És una poeta i escriptora americana que ha produït més de vint volums de ficció, no ficció, poesia, teatre, poesia i llibrets durant els últims trenta anys. Aquest cop, Kriller ens porta una antologia bilingüe de la seva poesia, amb próleg d’Ángelo Néstore i traducció de Camila Assad. La veu de la Eileen Myles és una veu extremadament sensual i és capaç de transformar el dia a dia vist amb els seus ulls en pura poesia. El món exterior de la poeta ens porta, directament, al seu món interior. 

 

A més, aquesta escriptora també ha estat involucrada en política. Es va presentar com a presidenta el 1992 contra George Bush, Bill Clinton i Ross Perot. La seva identitat de dona gay provinent d’una comunitat afectada per la pobresa i el SIDA contrastava directament amb la identitat d’homes blancs privilegiats dels seus oponents. La editorial Kriller 71 ens porta a la presidenta que preferim totes. 

 

Evangelio - Elisa Victoria (Blackie Books) - 17 de març

 

Lali ha de fer pràctiques de magisteri, però oblida tirar la instància. Quan descobreix que li han assignat un col·legi de monjes ja és massa tard. No obstant tindrà que superar la por i aprendre que també aquells nens necessiten el millor d’ella, que també l’amor es desvaneix, que també els adults incompleixen les normes expedides. 

 

Un viatge meravellós a la sexualitat femenina i una crítica inteligentíssima a les institucions que pretenen oprimir-la. La novel·la que no sol mostra la sexualitat desinhibida del nou feminisme, sino també la ola reaccionaria i católica que intenta frenar-la (nova sexualitat contra vell catolicisme). 

Una oda a l’amistat i al primer amor, narrats amb la veu inconfundible, tendra però perversa de la Elisa Victoria. Aquesta novel·la la consolida com una de les millors escriptores de la seva generació. 

 

 

El libro de Ana María Matute - Editat per Jorge de Cascante (Blackie Books)- 10 de març

 

Per fi en un mateix llibre la vida i l’obra de la millor escriptora espanyola de tot el segle XX. Un recorregut entrellaçat per les seves llums i silencis, envoltat de records d’una vida molt literaria i a la vegada immensament humana. Una obra que defensa el poder de la imaginació per sobre de tot. 

 

Aquest llibre és una biografia detallada amb extractes de la seva obra, fotos mai vistes i anécdotes sobre la seva vida repartides per tot el llibre, retalls de prensa, quaderns de notes… Aquest llibre és la millor manera de conèixer l’Ana María Matute. 

 

La terra és més fèrtil quan la remous- Marta Torns (servei editorial La Tija Edicions) - Pròximament 

 

Això que tens entre les mans és el resultat d’un crit que neix del meu ventre en proclamar la fortalesa de saber-se vulnerable i reconèixer-se en l’anarquia del sentir.

 

Reconèixer-se canviant i complexa, de no quedar-se amb una petita part del que em representa, sinó representar-me diversa, bilingüe, cíclica i aprenent. 

 

És una carícia per la que se sent sola, una llavor per la que, curiosa, busca respostes i una nosa per la que no em vulgui veure. 

 

Per les valentes que s’engreixen d’experiències i tantegen els límits, cultivant el ventre d’aventures que fan d’elles dones sàvies. Per les que trenquen realitats, les que viuen la ràbia i senten gelosia, per després viure’s creatives i transformar les cendres en amor, cura i utopia. 

 

Fanzine “Passejada per la memòria històrica de les bruixes”  (Synusia) - 

 

Aquest fanzine recull el guió elaborat per a la "Passejada per la memòria històrica de les bruixes" organitzat a Terrassa pel Comitè de Vaga Feminista. Un fanzine que recull una part molt concreta de la història de Terrassa tot traslladant-la al present i posant de manifest la intersecció amb altres lluites actuals com l'antiracisme i l'anticapitalisme.

 

Maria F. Beltran

 

 

Escribir comentario

Comentarios: 0

Contacta'ns

Atención: Los campos marcados con * son obligatorios.

Si vols estar al dia de les nostres novetats...

Difón el missatge!