· 

Biblioteca Francesca Bonnemaison

La Biblioteca Bonnemaison és un espai que podem trobar al carrer Sant Pere Més, al baix del número 7. S’amaga dins aquest carrer com un refugi atemporal. La obra de la Bonnemaison ha viscut a Barcelona des del 1909. Ha hagut de canviar de residència, desaparèixer durant un temps, com una fugitiva, convertir-se en nòmada quan el món que coneixia es va tornar massa cruel i perillós i amenaçava amb apagar l’espurna del feminisme al nostre país. Tot i això, encara podem escapar entre els seus llibres quan ho necessitem, per si ens fa falta una prova tangible de que la literatura i les idees no coneixen la mort. Hem tingut la sort de tenir a la Raquel Muñoz, directora de la biblioteca i una dona extraordinària, per agafar-nos de la mà a través de la història de la institució, el seu funcionament, projectes i principis. 

 

Quin va ser l’origen de la biblioteca? 

 

Per parlar de l’origen de la biblioteca, hem de parlar de la dona que la va fundar. La Bonnemaison va ser filla d’un dels matrimonis benestants de la ciutat. Això li va donar l’oportunitat de poder estudiar i de demostrar que era una nena molt llesta, acompanyada per una curiositat nata. A pesar de ser una familia prou moderna per la seva època, estaven molt lligats a l'església catòlica. Es va casar molt jove amb Narcís Verdaguer i Callís, cosí germà de Jacint Verdaguer. Narcís, que era advocat i polític, aportava els contactes al matrimoni i ella hi posava els diners. 

 

Amb el matrimoni de la Bonnemaison i Verdaguer arribem a la fundació de la biblioteca. A ella se li va oferir fer-se càrrec de la biblioteca a la parròquia de Santa Anna al Raval. Tot i que al seu home no li va fer molta gràcia, ella va acceptar el càrrec i va continuar endavant amb el projecte. Al començament, la biblioteca era una habitació molt petita i buida quan ella va arribar i la va convertir en la primera biblioteca per a la dona de tota Europa, al 1909. Al principi, el fons que hi havia sobretot era ficció i temes de patronatge, i va aconseguir atraure a la biblioteca a dones que treballaven a les fàbriques o que cosien a casa, que era al que es dedicaven llavors les dones de la ciutat. La iniciativa va tenir molt d’èxit i al 1910 va traslladar la biblioteca a un lloc més gran, fundant també l’Institut de Cultura de la Dona, que es va convertir en un dels centres culturals més importants de Barcelona. Hi acceptaven dones de totes les classes socials. Pagaven una quota que també es fixava depenent dels ingressos de la familia. Amb aquesta institució pretenien professionalitzar el treball de la dona, les ajudaven a obrir comptes bancaris propis, a accedir a la educació… Tenien un cuiner suís molt important impartint classes, també donaven patronatge, càlcul mercantil, idiomes, esport… Classes a les quals en aquell moment la dona no podia accedir. Tampoc tenien espais per aquestes activitats, fins llavors. Fins i tot van obrir més seus per tota la província.

 

Al 1922, la iniciativa havia crescut tant que el lloc es va tornar a quedar petit. Llavors, la Bonnemaison va comprar l’edifici on podem trobar ara la biblioteca, al carrer de Sant Pere Més, al Baix número 7. Era una casa del segle XVI. La obra va ser tota financiada per la propia Francesca Bonnemaison. La iniciativa va viure allí fins la guerra… Quan va morir el projecte i ella es va exiliar a Suïssa. Quan ella va marxar, l’edifici va passar per un munt de gent. Fins i tot per la Falange. 

 

Al 1960, la biblioteca va entrar dins la xarxa de biblioteques públiques de la província. No va ser fins al 2003, però, que l’edifici es va reformar i va haver un moviment del veïnat que va demanar que l’edifici sencer fos nombrat en honor a la Francesca Bonnemaison. Gràcies a aquesta iniciativa, la biblioteca va guanyar metres i, a més, es va incorporar el fons especial.

A dia d’avui, hi podem trobar a les noies de l’Associació de la Bonne, la oficina de la diputació de feminismes i LGTBI i l’Escola de la dona… 

 

 

Com organitzeu el vostre fons especial sobre feminisme?

 

Són sobretot assajos. Els mateixos temes que tenim a la biblioteca pública, però mirats des d’un punt de vista feminista. A dia d’avui som les referents de la província en feminisme gràcies al nostre fons especial. Sí que amb aquesta onada de feminisme moltíssimes biblioteques estan comprant textos divulgatius sobre feminisme. Nosaltres també intentem tenir textos per a gent que estigui fent investigació. Ara estem intentant etiquetar els nostres llibres per a que siguin més fàcils de trobar. Per exemple, volem donar a conèixer a dones que han escrit clàssics i que es increíble el poc reconegudes que estan. 

 

 

Com a biblioteca pública, com col·laboreu amb el feminisme?

 

Amb això també hi ha hagut una evolució. Jo vaig començar a la direcció al 2009. I jo recordo que, al principi, una no deia obertament que era feminista. Pot ser ni tan sols li posavem aquest nom. No es parlava tan alegrement i tampoc hi havia tanta consciència. 

El fons especial tan sols era la col·lecció física, i ni tan sols hi havien activitats. De fet, a mi em recordaven constantment que per damunt de tot érem una biblioteca pública. En plan “tia, no et passis”. En definitiva, durant els últims 10 anys el panorama ha canviat moltíssim. 

 

La primera activitat que vam fer més relacionada amb la especialització, tot i que no es pot dir que era en intenció de fer una activitat feminista exactament, va ser un club de lectura de dones escriptores. Me’n vaig adonar de que sobretot llegiem homes als clubs de lectura que feiem. Això encara no ha canviat, es llegeixen més autors que autores... Però de totes maneres, desde llavors, hem anat avançant, de mica en mica, de la mateixa manera que jo també he evolucionat com a dona. Ara sí que estem molt vinculats i fem molts projectes.

 

Per exemple, fa uns anys vam començar a fer cicles d’activitats. Com per exemple, l’Hora Violeta. Li diem també “espai de trobada feminista”. És un cicle anual de 6 sessions, cada una d’elles independent. Sempre invitem a alguna dona per a que fassi la conferència. Hem tractat temes com la dona en l’art, el seu paper en l’islam, la masturbació femenina, la vulva, salut menstrual...

Són grups de 30 persones i normalment tot són dones. Últimament ve algún home a escoltar, però no és la norma general. 

 

També intentem visibilitzar molt a les dones creadores. Amb això he tingut la gran sort de comptar amb la complicitat dels caps, i acollim sempre que podem presentacions de llibres o events literaris. Igualment, també acollim homes que vulguin fer algún event a la Bonnemaison!

 

Teniu alguna conferència d’aquest tipus preparada? O alguna altra activitat?

 

Aquest juny portarem el projecte de les Ramaderes de Catalunya. Són unes noies que s’han convertit en pastores. Treballen molt l’ecofeminisme, l’agricultura i ramaderia extensiva… 

 

Al juliol parlarem de l’Amparo Poch, que va fundar la revista de Mujeres libres. Farem una xerrada sobre ella i també una peça teatral. 

 

El 25 de novembre fem també un cicle en motiu al dia mundial contra la violència masclista. 

 

El pròxim projecte que volem dur a terme és un club de lectura feminista. Una cosa és tenir un club de lectura on es llegeix poesia o ficció o el que sigui escrit per dones, i una altra és llegir assajos feministes. Aquest és el nostre màxim objectiu en quant a activitats. 

 

 

I quin és el futur que tú vols construir amb la biblioteca?

 

El nostre objectiu és que la gent s’interessi més pel feminisme. Hem de guanyar audiència. La gent que ve a les nostres activitats és un públic molt concret que ja es considera feminista. Pots intentar enganyar a algú i que vingui perquè li interessa el tema. Però crec que la literatura te la capacitat d’atraure tant a homes com a dones. La literatura és universal. Llegir és veure el món. Hem d’ampliar la literatura femenina. És molt important que la gent pugui veure el món des dels ulls de la gran diversitat de dones que existeixen.

 

*Si voleu més informació sobre les activitats que es fan a la biblioteca Bonnemaison, recomanem la subscripció al seu butlletí.

 

Escribir comentario

Comentarios: 0

Contacta'ns

Atención: Los campos marcados con * son obligatorios.

Si vols estar al dia de les nostres novetats...

Difón el missatge!