· 

"El llibre és un punt de trobada per a moltes persones"

1. Per què vau decidir treballar al món llibreter?

Les tres llibreteres que formem part de Synusia hi hem arribat per diversos camins i motivacions. Potser el punt en comú és entendre el llibre i les llibreries independents com una eina més plena de potencialitat: per a la transformació social, per a fer xarxa amb altres moviments, col·lectius i persones que, des d'altres àmbits, també estan apostant per a crear una societat de totes, on la vida estigui al centre. I és clar, perquè som lectores indefallibles ;)

 

2. Com creieu que ha impactat la vostra llibreria al barri/ciutat?

Ens agrada pensar que Synusia ha creat un espai on diferents persones, de diferents àmbits, ideologies i sensibilitats, es senten còmodes. Còmodes per venir a compartir les seves reflexions però també el seu dia a dia i les seves pors i alegries més quotidianes. També hem apostat per un espai que cuidi molt a la seva comunitat. A l'hora de fer encàrrecs, a l'hora d'atendre peticions especials... hem posat l'accent en ser una llibreria que coneix els gustos lectors de la seva comunitat i que té una relació propera i curosa amb ella. Això potser és el que fem a nivell micro, que no és poc! A un nivell més de ciutat, hem demostrat que és possible crear una agenda cultural sense tenir grans recursos: posant-hi molt esforç, comptant amb la col·laboració de socis i sòcies i, sobre tot, tenint unes línies de treball molt clares. Hem aportat a la ciutat una agenda cultural i un fons de catàleg que recull, sobre tot, temes que sabem -perquè així ens ho demostren- són d'interès de veïns i veïnes de la ciutat: títols infantils que respecten i estimen la canalla, que acompanyen i no adoctrinen. Material relatiu als nous feminismes o a temes de fronteres que poden ser eines útils per a col·lectius i persones individuals de la ciutat en els seus diferents estadis d'activisme o d'autoformació personal o col·lectiva. Creiem que aquest és l'impacte que ha tingut Synusia: oferir un catàleg crític i un espai còmode per a facilitar iniciatives molt diverses amb les que tenim una cosa en comú: la voluntat de facilitar el canvi, de facilitar un viratge que desplaci el capital i, repetim, posi les vides al centre.

 

3. Per què vau apostar pel llibre?

El llibre és un punt de trobada per a moltes persones: grans i petites es troben entorn al llibre. Grans debats poden sorgir d'una lectura en comú. També a partir del llibre es poden pensar, imaginar i començar a perfilar altres móns. El llibre també permet, pel seu format, ser moldejat, editat, "tallereado" com dirien les amigues de Pensaré Cartonera. És a dir, el llibre és un contenidor -preciós en molts casos- d'idees que poden ser útils tant a nivell individual com, el més important, a tota una comunitat.

 

4. Perquè vau apostar pel pensament crític?

Les àrees fortes de la llibreria tenen a veure molt amb les àrees professionals, d'interès personal i d'activisme en les quals les tres llibreteres hem estat relacionades al llarg de la nostra vida. I també hi ha una aposta per facilitar a la comunitat lectora que s'aplega entorn a Synusia la descoberta d'autores crítiques i editorials petites que fan una feina exquisida i per les quals no sempre és fàcil l'accés a un mercat copat per grans grups editorials.

 

5. Què creus que diferencia el llibre de la resta de formes de divulgació d’idees?

El llibre és molt manejable a nivell tàctil. El pots posar del dret i del revés i et permet prendre apunts i notes de manera àgil. D'un llibre també pots prendre notes, pots agafar fragments i fer-te el teu propi fanzine. Amb un llibre pots viatjar en rodalies, esperar-te a la plaça o aprofitar qualsevol temps mort i no necessites cap altre suport perifèric. Amb conservar una mica de bona vista i tenir llum del dia basta!

 

6. Creieu que el llibre en paper és atemporal? O acabarà desapareixent?

Si la nostra resposta depèn del que veiem amb lectors i lectores de Synusia, se'ns fa difícil creure que el llibre en paper acabi desapareixent. Tenim lectores que combinen llibres tradicionals amb e-books, altres que combinen paper i audiollibres, fins i tot lectores que aposten pels tres formats però ningú abandona definitivament el llibre en paper. Aquesta resistència a abandonar els llibres en paper creiem que té poc a veure amb la tecnofòbia i si amb un sentiment més romàntic, per dir-ho d'alguna manera. Bona part de la comunitat lectora s’estima el llibre com a objecte al qual tornar en moments bons i dolents, el llibre com a objecte de regal, el llibre com a companyia. Estimen la seva olor, el soroll de les pàgines en anar passant, el tacte de vegades suau, de vegades rugós... També és cert que hi ha editorials que editen autèntiques preciositats, és impossible capturar les subtileses d'aquestes edicions tan ben fetes en un format digital. Creiem que el llibre en paper és atemporal. Potser perdrà rellevància a nivell comercial o usuaris però ens costa imaginar un futur on acabi desapareixent.

 

7. Creieu que les llibreries són espais de resistència? Per què?

Creiem que poden ser-ho. Les llibreries que aposten per títols crítics ho són. Les llibreries que creen ambients on és possible l'intercanvi d'idees diverses, el debat i la conversa ho són. Les llibreries que prioritzen la cura de la seva comunitat per sobre del benefici econòmic indiscriminat ho són. Les llibreries que creen complicitats amb editorials i autores critiques, independents, ho són. Les llibreries que aporten una mirada de ciutat inclusiva i vivible i que faciliten eines per al teixit comunitari, ho són.

 

8. Per què considereu important oferir/produir lectures de pensament crític?

Trobar lectures que no proposin vies de fuga a l'actual sistema és ben fàcil. Allò complicat és aconseguir el contrari, així que és important que escriptores, editores, llibreteres i lectores fem una aposta forta i compromesa per tirar endavant i donar visibilitat a textos diversos que incomodin, que sacsegin, que remoguin. El pensament crític, acompanyat d'una praxis transformadora, és necessari a qualsevol comunitat en qualsevol moment de la seva història.

 

 

Escribir comentario

Comentarios: 0

Contacta'ns

Atención: Los campos marcados con * son obligatorios.

Si vols estar al dia de les nostres novetats...

Difón el missatge!